Welkom bij de grootste spellenwinkel
van Arnhem en omgeving

Ga direct naar de webshop
Jur de Leeuw

Star Wars Unlimited: Begun the Clone Wars have

20 oktober 2024 15:18

Star Wars Unlimited is de nieuwste trading card game in het Star Wars-universum, ontwikkeld door Fantasy Flight Games en uitgebracht in maart 2024. Hoewel de game nog maar net op de markt is, heeft het snel aan populariteit gewonnen onder zowel Star Wars-fans als TCG-spelers. In deze blog richten we ons voornamelijk op de aankomende set: Twilight of the Republic, die de Clone Wars in het kaartspel introduceert.

De eerste set, Spark of Rebellion, die in maart uitkwam, bleek populairder te zijn dan de makers van het spel hadden verwacht. Dit zorgde voor een onverwachte schaarste aan producten, omdat de vraag het aanbod ruimschoots overtrof. Voor een startende TCG is dat natuurlijk een uitdaging, want nieuwe spelers hadden moeite om de set in handen te krijgen. Gelukkig komt er binnenkort een heruitgave van Spark of Rebellion, zodat iedereen die de set gemist heeft of nieuwe spelers alsnog de kans krijgen om met de eerste set te beginnen.

 

Persoonlijk ben ik een groot fan van het spel. Het systeem waarbij spelers om beurten acties uitvoeren, zorgt voor een verfrissende spelervaring. Ik ben vanaf het begin ingestapt met de release van set 1 en heb sindsdien veel plezier beleefd aan het organiseren van toernooitjes en drafts. Dit blijven we zeker doen, vooral met Twilight of the Republic eindelijk in zicht!

 

Twilight of the Republic

 

Twilight of the Republic belooft ons de Clone Wars naar het spel te brengen, en dat maakt me ontzettend enthousiast. Als kind was ik al groot fan van de Clone Wars-serie, en dat is sindsdien niet veranderd. Met de aankomende set krijg ik eindelijk de kans om mijn favoriete periode uit het Star Wars-universum te zien schitteren in het spel. Er zijn al veel kaarten onthuld, en we gaan zeker een aantal van deze kaarten onder de loep nemen.

 

Een van de meest interessante toevoegingen in deze set zijn de Token Units, zoals de Clone Trooper Token (een 2/2)  en de Battle Droid Token (een 1/1). Deze kaarten zitten niet in je deck, zoals de Shield Tokens en Experience Tokens, maar worden tijdens het spel gegenereerd door andere kaarten. Een goed voorbeeld hiervan is Captain Rex, die twee Clone Trooper Tokens creëert wanneer hij het veld betreedt. 


Captain Rex - Lead by example

Daarnaast introduceert deze set twee nieuwe keywords: Coordinate – X en Exploit – X. Coordinate geeft je een extra bonus of effect wanneer je drie of meer units op het speelveld hebt, waarbij de unit met Coordinate ook meetelt voor dit aantal. Dit keyword is exclusief voor Republic-eenheden. Een voorbeeld hiervan is Kit Fisto, die wanneer hij aanvalt drie schade mag doen aan een vijandige ground unit wanneer je drie of meer units in het spel hebt.


Kit Fisto - The smiling jedi

Het tweede nieuwe keyword, Exploit – X, komt voornamelijk voor op Separatist-kaarten. Wanneer je een unit met Exploit speelt, mag je een aantal van je eigen units opofferen (tot een maximum van X). Voor elke unit die je opoffert op deze manier, verlaag je de kosten van de unit met Exploit met twee resources. Dit mechanisme geeft je de mogelijkheid om krachtige eenheden sneller in te zetten door offers te brengen, wat zorgt voor interessante strategische afwegingen binnen het spel. Bijvoorbeeld de Malevolence die je, als je vier units op offert, voor slechts één resource kan spelen.


Malevolance - Grievous's secret weapon

Natuurlijk zijn er ook meerdere interessante nieuwe leiders toegevoegd in Twilight of the Republic. Neem bijvoorbeeld Yoda, die unieke interacties met je deck mogelijk maakt. Zijn eerste vermogen laat je een kaart trekken elke keer dat een unit het veld verlaat tijdens de huidige fase, waarna je een kaart uit je hand boven- of onderop je deck mag leggen. Dit stelt je in staat om je deck te filteren, zodat je sneller toegang hebt tot de kaarten die je nodig hebt. 


Yoda - Sensing darkness (leider kant)

Yoda (Vigilance, Heroism) kan zelf het spel betreden zodra je 7 of meer resources hebt. Wanneer hij flipt, verandert hij in een krachtige 4/9-unit met het Restore 2 keyword. Daarnaast geeft hij je de mogelijkheid om de bovenste kaart van je deck af te leggen om een vijandige unit te vernietigen die evenveel of minder kost dan de aflegde kaart. Door slim gebruik te maken van Yoda's filtermechanisme, kun je bewust een dure kaart bovenop je deck leggen, zodat je vervolgens een sterke unit van je tegenstander kunt verwijderen wanneer Yoda flipt. 

Yoda is de eerste leider met zo'n filtermechanisme, wat hem bijzonder uniek maakt in het spel. Dit vermogen om je deck te manipuleren en de juiste kaarten op het juiste moment te vinden, opent tal van nieuwe strategieën. Ik ben erg benieuwd naar de decks die spelers zullen bouwen rond Yoda, waarbij ze gebruikmaken van zijn vermogen om efficiënt te filteren en krachtige units van de tegenstander uit te schakelen. Het belooft interessante en innovatieve speelstijlen op te leveren!


Yoda - Sensing darkness (unit kant)
Over unieke leiders gesproken, Chancellor Palpatine (Cunning Heroism), oftewel Darth Sidious, is ook een opvallende nieuwe leider in deze set. Chancellor Palpatine biedt een interessante dynamiek: als actie mag je een kaart pakken en twee schade van je basis healen wanneer een Heroism unit deze fase is verslagen. Doe je dit, dan flipt je leider. Normaal gesproken verandert een leider bij het flippen in een unit die je in het veld legt, maar Palpatine draait zich om en onthult zijn ware identiteit: Darth Sidious


Chancellor Palpatine - Playing both sides

Darth Sidious is in tegenstelling tot Palpatine Villanous, wat betekent dat je kaarten uit een ander aspect kunt mixen. Dit geeft je de unieke mogelijkheid om zowel Heroism- als Villanous-kaarten in één deck te spelen, wat interessante nieuwe deckconcepten mogelijk maakt. Sidious heeft zelf een krachtige actie waarmee je een Clone Trooper Token creëert en twee schade toebrengt aan een vijandelijke basis, op voorwaarde dat je een Villanous unit hebt gespeeld deze fase. Vervolgens flipt hij weer terug naar Chancellor Palpatine.

Darth Sidious - Playing both sides

Hoewel dit een complexe leider is om een goed deck rond te bouwen, aangezien je alleen Heroism-kaarten kunt spelen wanneer Palpatine actief is en alleen Villanous-kaarten wanneer Sidious aan zet is, vind ik het een extreem thematische kaart. De kaart vangt de dualiteit van Palpatine en Sidious perfect. Flavour score: 10/10! Ik ben ontzettend benieuwd naar de creatieve decks die spelers zullen verzinnen met deze uitdagende leider.


 Natuurlijk bevat Twilight of the Republic nog veel meer interessante kaarten, maar helaas kan ik ze niet allemaal in deze blog bespreken. Deze set zit vol met spannende nieuwe mogelijkheden en ik ben enorm enthousiast over wat het te bieden heeft. Zodra de set uitkomt, zal ik zeker een nieuwe blog schrijven om verdere inzichten en ervaringen te delen. Ik kan niet wachten om te zien hoe spelers met deze kaarten aan de slag gaan en om mijn eigen clone decks te maken! 

Deel dit blogs artikel, kies je platform!

Over de ambassadeur

Jur de Leeuw | community

Hi ik ben Jur! De Star Wars producten bij Spelkwartier zijn mijn schuld :D

Cardmarket

Geschreven door Richard Janssen

Cardmarket de Marktplaats voor al je TCG.

Lees meer

Spelkwartier on Tour met Pokémon

Geschreven door Richard Janssen

Pokémon ruil en leer middag bij Siza samen met de bewoners van Schaarsbergen. Het nieuwe Spelkwartier on Tour een gezellige middag voor jong en oud.

Lees meer

Dungeons & Dragons, Backstories

Geschreven door Tom Voskuilen

Inspiratie en tips voor een diepgaander karakter

Lees meer