Welkom bij de grootste spellenwinkel
van Arnhem en omgeving

Ga direct naar de webshop
Tom Voskuilen

Dungeons & Dragons, je eerste karakter

21 november 2023 14:15

Mijn visie over het maken van een karakter.

Elke donderdag hebben we Dungeons & Dragons in de winkel. Ik merk dat er de laatste tijd meer mensen komen die voor het eerst spelen. Hartstikke leuk, maar het vraagt wel een hoop uitleg. Welke ik en andere spelers graag geven. Toch leek het me handig een online naslagwerkje the hebben. Niet alleen voor de Adventures League in de winkel, maar ook voor je eigen avontuur.

Voor ik begin even wat afkortingen die beginners misschien helpen de tekst beter te begrijpen. Enkele woorden zullen in het engels zijn omdat de Nederlandse term niet handig is:

Dungeons en Dragons/DnD

Adventures League/AL


Het meest belangrijke van een character is dat deze bij je past. Ga geen character spelen waar je ongemakkelijk van wordt of wat te ver van je afligt. Dit zal jou speelplezier en dat van de groep niet veel goeds doen.


Voor je eerste character raad ik altijd aan iets simpels te kiezen. De mechanics van het spel zijn al dusdanig uitdagend dat het goed is er eerst in te komen met iets makkelijks. Iets wat gangbaar is. Een Elf met een boog, een menselijke ridder, een oude tovenaar met baard en puntmuts of een dwerg met een bijl.

Wat ook helpt is een bekend karakter uit films of games als inspiratie gebruiken. Een soort Lara Croft of Conan is ook een omschrijving die mensen aanspreekt. Dit helpt ervaren spelers met het helpen om de juiste class, wapens en andere vaardigheden te kiezen.

Elke DnD character heeft een race en class. Dit zijn een van de eerste dingen die je kiest en bepaalt het grootse deel van de character. voor een eerste character is het slim om in de Player handbook te blijven voor deze keuzes. Dit is de basis van het spel met de meest doorsnee opties. Qua ras is het makkelijk om het bij je class te matchen. Rare combinaties maken is ook leuk, en zeker de moeite waard. Maar om te beginnen is stereotype prima. Als je er twijfelt of je het gaat begrijpen is het slim om spellcaster te vermijden. Dat zijn de volgende classes: Artificer, Bard, Druid, Cleric, Paladin, Ranger, Sorcerer, Warlock en Wizard. Wat dan over blijft zijn: Barbarian, Fighter en Rogue. Voor de mensen die het aandurven zou een Paladin, Ranger en misschien Warlock nog een optie zijn, aangezien deze classes niet heel veel spells hebben.

Nu heb je een class, maar welk ras past daar dan bij. Dit lijken mij goede keuzes gebaseerd op de Racial Ability Score:

Artificer: Human, High Elf, Gnome

Barbarian: Human, Dwarf, Half-Orc

Bard: Human, Tiefling

Cleric: Human, Wood Elf, Dwarf

Druid, Human, Wood Elf

Fighter: Human, Dwarf, Half Orc, Wood Elf

Monk: Human, Wood Elf

Paladin: Human, Tiefling, Half-Orc, Dwarf, Half-Elf

Ranger: Human, Wood Elf, Halfing, Gnomes

Rogue: Human, Elf, Halfing, Tiefling, Gnomes

Sorcerer: Human, Tiefling, Half-Elf

Warlock: Human,  Tiefling, Half-Elf

Wizard: Human, High Elf, Gnomes

En wat nou als je een paar keer gespeelt heb. Dan wil je een uitgebreider character. Deze mensen raad ik aan om bij een backstory te beginnen. Op deze manier kan je het character laten groeien zoals jij ook vanaf je geboorte gegroeid ben. enkele belangrijke vragen zijn dan:


Waar is je character geboren en welk ras?


Was er iets speciaals bij de geboorte, is het een sorcerer of heeft die een ander aangeboren talent of zegen? 


Waarom gaat je character op avontuur? Noodgedwongen, of misschien met bewust?


Hoe komt je character aan zijn vaardigheden? Waar heeft die getraind? Was er een mentor?


Wat is de connectie met de andere partymembers? Zijn het oude vrienden, familie of kennen ze elkaar pas net?


Dit zijn wat goede vragen om je zelf te stellen. Veel succes met het maken van je superheld. Heb je meer vragen, kom dan langs in de winkel.

Deel dit blogs artikel, kies je platform!

Over de ambassadeur

Tom Voskuilen | community

Hoi, ik ben Tom. D&D'er en Lorcana speler.

Cardmarket

Geschreven door Richard Janssen

Cardmarket de Marktplaats voor al je TCG.

Lees meer

Deel 1: Wolters Top 100 (100-91)

Geschreven door Wolter Schaap

We hebben in onze speelkelder een hoop demo-spellen staan. Nu heeft een van onze medewerkers daar eens een lijst van opgesteld en naar aanleiding daarvan kwam het idee om een top 100 te maken. 

Lees meer

Whatsapp

Geschreven door Richard Janssen

Wij gebruiken in WhatsApp de community functie. hier kun je met elkaar communiceren en op de hoogte blijven van alle nieuws in onze winkel!  

Lees meer