Welkom bij de grootste spellenwinkel
van Arnhem en omgeving

Ga direct naar de webshop
Tom Voskuilen

Lorcana, Storybook

5 maart 2024 14:45

Wij hebben een nieuw format bedacht voor Lorcana en willen dit graag met jullie delen.


Een paar weken geleden zat ik met het gevoel dat er meer in Lorcana zat dan er nu gespeelt word. De bekende formats zijn Draft, Sealed en de huidige Constructed. Niets mis mee, maar erg standaard. Gelukkig was Richard het met me eens, hij miste ook wat. Toen kwamen we op het idee om een nieuwe format te bedenken. We hebben nu wat testplays gedaan en komen tot de conclusie dat het het waard is om te delen met jullie, de spelers.


De formaat hebben we Storybook genoemd. Nog een beetje een werktitel, maar het klonk als een goede naam. Lekker internationaal en het omschrijft wat het formaat inhoud. Het idee is namelijk gebaseerd op het feit dat wij het beide jammer vonden dat we niet met ons favoriete verhaal een deck konden bouwen vanwege de kleuren restrictie. Dat is dus ons uitgangspunt geweest. Het formaat is gemaakt om op een leuke casual manier tegen elkaar te spelen, dus niet voor competitieve mensen die geoptimaliseerde decks willen. Natuurlijk zijn er nog genoeg sterke combinaties te vinden. Maar de Peter Pan-Tinker Bell, Elsa-Anna of Flotsam-Jetsam combinaties zijn natuurlijk voor de echte Disney fan het leukst om neer te leggen.


We zijn nog aan het testen en passen wellicht nog wat dingen aan. Dus hou deze blog in de gaten omdat deze aanpassingen hier te vinden zullen zijn.


Basisregels voor Storybook

Het formaat heeft dezelfde regels als het normale Lorcana, met de volgende regels als aanpassing:


- Je kiest een franchise/verhaal om een deck om heen te bouwen. In plaats van 1 of 2 kleuren. Hierbij tellen eastereggs niet mee. Het gaat om de oorspronkelijke franchise van een karakter. Rapunzel komt even voor in Frozen, maar ze hoort niet bij de franchise. Sommige karakters kunnen overigens twee of meer franchises hebben. Baloo is bijvoorbeld uit Tailspin en Junglebook. Het kan dan per kaart verschillen of deze uit de een of de andere franchise is.

Zie voor een indeling ook: Disney Locana Franchises List | Lorcania


- Elke kaart mag slechts 1 keer op het bord liggen tijdens het spel. Elke kaart mag wel 4 keer in je deck. Ter verduidelijking, je mag (Magic Broom, Swift Cleaner) en (Magic Broom, The big Sweeper) tegelijkertijd in het spel hebben liggen. 2 keer (Magic Broom, Swift Cleaner) mag dus niet, omdat dit dezelfde kaart is.


- Er is een strikt limiet van 60 kaarten. Minimum en maximum. 



Naarmate er meer sets uitkomen zal het formaat wellicht beperkter worden, of anderzijds aangepast. Denk aan een singleton, elke kaart maar 1 keer in je deck. Of toch nog een kleurenlimiet. Dat is echter momenteel niet mogelijk vanwege het beperkte aantal kaarten.


Franchisen

Nog niet elke franchise is goed speelbaar maar in de loop der tijd verwachten wij dat ook deze franchisen genoeg kaarten gaan krijgen. We zullen ze dan aan de lijst toevoegen. De volgende franchises zijn momenteel speelbaar en dus toegestaan:


-101 Dalmatians

-Aladdin

-Alice in Wonderland

-Beauty and the Beast

-Cinderella

-Duck Tales

-Frozen

-Hercules

-Mickey Mouse and Friends

-Moana

-Peter Pan

-Raya and the Last Dragon

-Robin Hood

-Sleeping Beauty

-Snow White and the Seven Dwarves

-Tangled

-The Great Mouse Detective

-The Lion King

-The Little Mermaid

-The Princess and the Frog

-The Sword in the Stone


Vanaf set 4 Ursula's Return komen de volgende franchises erbij:

-Enchanto

-Fantasia

-Mulan

-Lilo en Stitch


Uitzonderingen

Een aantal uitzonderingen op de basisregels worden gemaakt voor de volgende kaarten:


-De kaart (Dalmatian Puppy, Tail Wagger) mag 60 keer in het spel liggen. Deze kaart mag volgens de kaart zelf 99 keer in je deck. Maar vanwege het 60 kaarten limiet is dit slechts 60 keer. Eigenlijk is de limiet 58 keer omdat er 2 in de inkt moeten om ze überhaupt in het spel te krijgen.



Laat ons weten wat je van het formaat vindt in de winkel of op onze socials! Hoe meer mensen testen hoe meer we het kunnen perfectioneren tot een leuk speelbaar formaat. We kijken uit naar jullie reacties.


Deel dit blogs artikel, kies je platform!

Over de ambassadeur

Tom Voskuilen | community

Hoi, ik ben Tom. D&D'er en Lorcana speler.

Uw feest in het Spelkwartier

Geschreven door Richard Janssen

Of je nu voor je kinderen, personeel en je vrienden een feest wilt geven bij ons kan het.

Lees meer

Pokémon: Het Nieuwe Tijdperk

Geschreven door Richard Janssen

We zijn aangekomen in een nieuw tijdperk; zowel voor Pokémon zelf als voor Pokémon in onze winkel. Spelkwartier gaat binnenkort zijn eerste Pokémon Pre-Release toernooi organiseren.

Lees meer

LOTR Treebeard Toernooi

Geschreven door Richard Janssen

Het was een mega spannend Treebeard toernooi afgelopen zaterdag.

Lees meer