Welkom bij de grootste spellenwinkel
van Arnhem en omgeving

Ga direct naar de webshop
Tom Voskuilen

Lorcana, een introductie

1 november 2023 12:52

Een introductie over hoe de Trading Card Game Lorcana werkt.

In de vorige blog had ik het over mijn ervaring en verwachtingen van Lorcana. Maar ik heb een belangrijk punt toen over geslagen. Namelijk, hoe werkt het spel? Hierbij dan een introductie voor diegene die helemaal nieuw zijn.


Lorcana is een trading card game. Wat betekend dat je booster (of andere producten) koopt en daar kaarten uithaald. Deze kaarten verschillen per booster en per product. Deze kaarten kan je vervolgens gebruiken om een deck van te maken. Een deck gebruik je om het spel te spelen tegen een speler die ook een eigen deck heeft. Je kunt natuurlijk ook een deck uitlenen als iemand geen deck heeft.


Het spel bestaat ook uit sets. De eerste set is The First Chapter, de tweede en komende set heet Rise of the Floodborn. Hierna komt set 3 waarvan de naam nog niet bekend is. En zo komt er om de ongeveer 3 maanden een nieuwe set uit met nieuwe kaarten. en dus andere mogelijkheden in het spel.

Je wint het spel door 20 lore te verzamelen. Hier kom ik later op terug.

Je begint het spel door je deck te schudde en een hand van 7 kaarten te pakken. Deze kaarten vormen je begin hand. Je mag van deze kaarten een aantal weg leggen en zoveel nieuwe pakken. Dan schud je de afgelegde kaarten door je deck. Dit kan gunstig zijn als je bijvoorbeeld veel dure kaarten hebt die je niet snel kan spelen.

De eerste speler pakt geen kaart aan het begin van zijn beurt. deze speler mag gelijk uit zijn hand kaarten spelen. Om kaarten te kunnen spelen wil je eerst grondstoffen hebben om ze te betalen. De grondstof in Lorcana heet inkt. Het idee van het spel is namelijk dat je als tekenaar karakters gaat tekenen en deze op een avontuur stuurt. Dus heb je inkt nodig. Dit krijg je door een kaart in je inkwell te stoppen. Veel kaarten kunnen in de inkwell maar niet allemaal. dit is te zien aan de gouden cirkel links boven rond de inkcost. 


De kaart I'm stuck kan bijvoorbeeld in je inkwell. Leg hem met de achterkant omhoog op tafel. Hij ligt nu in de inkt en blijft daar voor de rest van het spel. Eenmaal in de inkt, blijft in de inkt. Elke beurt mag je 1 kaart in je inkwell stoppen. Natuurlijk zijn hier uitzonderingen op, je kan meer inkt maken in een beurt door bepaalde kaarten, maar dat is voor nu niet belangrijk.


We hebben inkt en kunnen gaan tekenen. We zouden nu een kaart met de kost van 1 kunnen neerleggen. Om dat te doen spelen we heb vanuit de hand en exerten onze inkt. Wat betekend dat we heb een kwartslag naar rechts draaien. De kaart is nu gespeelt en eventuele effecten op de kaart gebeuren.

Na dat wij klaar zijn is de beurt aan de tegenstander, deze readied zijn kaarten, laat eventuele effecten afgaan en pakt een kaart. Dan mag die inkt maken, kaarten spelen en onze characters challenge. Hierover later meer.

Daarna zijn wij weer en doen hetzelfde. Ready, set, draw, play. De volgorde van inkt maken, challenge en kaarten spelen maakt niet uit, je mag welke volgorde aanhouden en dingen vaker doen, behalve inkt maken.

In het spel zijn momenteel 3 soorten kaarten: Items, Actions en Characters. Elke soort kaart heeft zijn eigen regels en mogelijkheden. Laten we er een item bij halen.



Dit is een item uit set 2. Links bovenin staat een 3, dit is de kost die je moet betalen om deze kaart vanuit je hand te spelen. Zoals je ziet ontbreekt de gouden cirkel rond de kost en is er enkel een hexagoon, hij kan dus niet in de inkt. Deze kaart is paars en heet 'The Sorcerer's Spellbook' Vlak onder de balk met de naam is een andere regel met item, wat ons vertelt dat dit een item is. In het vak daar weer onder staat zijn effect en wat flavor text. Het effect is "Knowledge, Exert, 1 inkt: gain 1 lore"

Oftewel, als je dit item exert en 1 inkt betaalt, krijg je 1 lore erbij.

De flavor text is voor context, het is voor het spel niet belangrijk en puur voor de leuk.

Helemaal onderin, op de zwarte onderrand, staat links de artist (Julie Vu) , collectornumber (68/204), taal (EN) en set nummer (2). In het midden staat de rarety symbool. Dit is een rare. Van veel naar weinig voorkomend is de volgorde: Common, uncommen, rare, very rare, legendary en Enchanted.



Dit is een action. Er zijn overeenkomst met items. De verschillen zijn het belangrijks. Actions speel je, hun effect gaat af en daarna gaan ze gelijk naar de aflegstapel/discardpile. Terwijl items, en charaters ook, op het speelveld blijven liggen en telkens weer opnieuw iets voor je kunnen doen.

Naast dat deze kaart meteen weg is na het effect is er nog iets bijzonders aan deze kaart. Waar "I'm Stuck" in het inkt voorbeeld een action is, is "Zero to Hero" een Action - Song. Wat betekend dat een character met een inkcost gelijk of lager dan de inkcost van de song het nummer kan zingen. Als je dat doet exert je het karakter in plaats van de inkt te betalen.



Om characters uit te leggen haal in er een voorbeeld bij dat ik eerder heb laten zien. Cinderella - Stouthearted.

De overeenkomsten zal ik ook nu weer overslaan. De grote verschillen zitten heb ik de types, (Floodborn -Hero - Princess -Kinght) Welke alleen op characters voorkomen. Deze kaart heeft shift, wat betekend dat je deze kaart met korting over een ander charater met van hetzelfde personage mag spelen. Ze heeft resist +2. wat een ability is die schade negeert. En een effect dat voordeel geeft met een challenge voor elkaar krijgen. Wat een challenge is komt later.

Eerst mijn belofte over de lore inlossen. Lore staat bij characters aan de rechterzijde van het tekst vak. Cinderella heeft 3 lore. In je beurt mag je een readied character exerten om lore te verzamelen, je stuurt ze dan op quest. Je krijgt de lore gelijk aan wat er op de kaart staat. 


Met een readied character kan je ook:

 -Een song zingen.

-Een ability van de kaart gebruiken, mist aanwezig.

-Een ander exerted character van een tegenstander challengen.


Voor een challenge zijn de twee 5-5 achter cinderella's naam van belang. De eerste 5 is haar kracht, de tweede de willpower. Wanneer een character challenged exert je het en doet het schade aan het andere character gelijk aan zijn kracht, het krijgt ook schade terug gelijk aan de kracht van de ander. Is de schade gelijk of meer dan de willpower, dan is het character banished, het gaat dan naar je discard pile toe.

Schade blijft liggen, het is dus mogelijk om eerst met 1 character een challenge te doen, en vervolgens met een tweede die het afmaakt.


Dat was de basis van het spel. Enkele andere belangrijke regels:

-Je verliest als je een kaart moet pakken en je deck leeg is.

-Je lore kan niet onder de 0.

-Je mag meerder keren een kaart in de deck stoppen met een max van 4 keer per kaart. Niet per personage. Deze kaarten mogen gelijktijdig op het veld liggen. Je mag dus twee keer "Cinderella -Stouthearted" hebben liggen.

-Bovenstaande regel geld ook voor items. Je mag twee keer hetzelfde voorwerp hebben liggen ondanks dat er misschien maar 1 van zou bestaan in het sprookje.


Hopelijk weet je zo genoeg om te kunnen spelen. Heb je toch nog brandde vragen, of wil je gewoon eens een potje spelen, kom langs in de winkel.


Deel dit blogs artikel, kies je platform!

Over de ambassadeur

Tom Voskuilen | community

Hoi, ik ben Tom. D&D'er en Lorcana speler.

Dungeons & Dragons, Inspiratie voor je encounter

Geschreven door Tom Voskuilen

Deze keer deel ik mijn hersenspinsels en ideeën voor wat mij leuke encounters lijken.

Lees meer

Cardmarket

Geschreven door Richard Janssen

Cardmarket de Marktplaats voor al je TCG.

Lees meer

Lorcana, Storybook

Geschreven door Tom Voskuilen

Wij hebben een nieuw format bedacht voor Lorcana en willen dit graag met jullie delen.

Lees meer