De prachtige miniatuur hobby Deel 1: Bouwen & Verven

De hobby van miniatuur wargaming biedt een schat aan prachtige ervaringen. Het stimuleert creativiteit en tactisch denken en brengt hopelijk een boel plezier met zich mee. 

Auteur:
Jur de Leeuw
Publicatiedatum:
2 maart 2025

Terrein komt in allerlei vormen en maten. Sommigen bouwen hun terrein volledig met de hand, vaak met materialen zoals foam, terwijl anderen gebruik maken van een 3D-printer om onderdelen te creëren. We bespreken verschillende opties, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw situatie past, niet iedereen heeft immers toegang tot een 3D-printer. 

MIN-01.jpg 906.12 KB

Waarvoor gebruik je terrein?

 Heel eenvoudig gezegd: terrein in miniatuurspellen wordt toegevoegd om tactische elementen zoals Line of Sight (LOS) en dekking mogelijk te maken. Het blokkeert bijvoorbeeld het zicht van het ene model naar het andere en biedt bescherming. Hoewel je in theorie een schoenendoos, plakbandrol of kaars zou kunnen gebruiken, creëert op maat gemaakt terrein een sfeer die perfect bij het spel past en het visueel aantrekkelijk maakt.


Handgemaakt terrein

 Veel spelers kiezen ervoor hun terrein met de hand te maken, wat zowel voordelen als nadelen heeft. Hoewel het tijdrovend en soms uitdagend kan zijn, levert handgemaakt terrein vaak een zeer realistisch resultaat op, met een eigen unieke uitstraling. Vaak wordt een combinatie gebruikt van handgemaakt en geprint terrein om een mooi en afwisselend speelbord te maken.

 

Handgemaakte borden: Mijn ervaring met een Geonosis-bord

Handgemaakte speelborden komen in allerlei vormen en maten. Voor mijn Star Wars: Legion-project maakte ik een bord geïnspireerd op de planeet Geonosis (zie onderstaande foto). Om variatie in het spel mogelijk te maken, ontwierp ik het bord uit meerdere modulaire vierkante onderdelen. Deze modules kun je op verschillende manieren combineren, zodat je telkens een nieuw speelveld kunt creëren. 

MIN-02.jpg 485.25 KB

Voor de basis gebruikte ik stevige houten platen, waarop ik piepschuim lijmde om heuvels en reliëf te maken. Op de heuvels bevestigde ik gipsen rotsen die ik met een mal had gegoten. Na het schilderen van de rotsen met sterk verdunde verf voor een realistisch effect, bracht ik fijn donkerrood zand aan op de rest van het bord. Het zand gaf het oppervlak textuur en ik drybrushte het met overlappende kleuren die ik ook op de rotsen had gebruikt. Dit zorgde ervoor dat het bord een samenhangend uiterlijk kreeg en echt de sfeer van Geonosis ademde.


Lessen geleerd

 Hoewel ik tevreden ben met het eindresultaat, merkte ik dat piepschuim kwetsbaar kan zijn en snel afbrokkelt, vooral aan de randen. Dit kun je voorkomen door een houten frame rond de basisplaat te maken, zodat het piepschuim beter beschermd wordt. Een alternatief is het gebruik van dichter schuim, zoals XPS-foam, dat duurzamer en steviger is.

MIN-05.jpg 534.49 KB

Een handige tip!

 Het werken met schuim wordt veel eenvoudiger met verwarmd gereedschap, zoals een hete draadzaag of een verwarmd hobbymes. Dit maakt het snijden niet alleen sneller, maar ook strakker en preciezer.


Met dit modulaire ontwerp en de technieken die ik heb geleerd, kijk ik ernaar uit om meer borden te maken en de grenzen van deze hobby verder te verkennen!

 

 

3D-geprint terrein

Het printen van terrein is een efficiënte manier om speelvelden te maken zonder dat het zoveel tijd kost als handmatig bouwen. Wel heb je hiervoor een 3D-printer nodig. Als je er een hebt, kun je aan de slag met het vinden van 3D-bestanden om te printen. Veel bestanden zijn gratis te downloaden via platforms zoals Thingiverse, terwijl je op websites als Etsy betaalde, vaak zeer gedetailleerde, ontwerpen kunt kopen.

WhatsApp Image 2025-03-02 at 16.04.05.jpeg 380.78 KB

Welke 3D-printer heb je nodig?
Er zijn twee soorten printers die populair zijn voor het printen van terrein: de filamentprinter en de resinprinter. Beide hebben hun eigen voor- en nadelen, afhankelijk van je behoeften.


  • Filamentprinter (FDM)
    Een filamentprinter werkt door een dunne draad van plastic (het filament) te verhitten en laag voor laag op te bouwen. Deze printers zijn relatief eenvoudig te gebruiken, onderhoudsvriendelijk en ideaal voor het maken van grotere structuren zoals muren, gebouwen en heuvels. Omdat filament stevig is, is het een uitstekende keuze voor terreinstukken die wat meer robuustheid nodig hebben.


  • Resinprinter (SLA/DLP)
    Een resinprinter werkt anders: deze gebruikt een vloeibare hars (resin) die wordt uitgehard door UV-licht, laagje voor laagje. Dit proces levert ongelooflijk fijne details op, wat resinprinters ideaal maakt voor het printen van kleinere objecten zoals standbeelden of accessoires. Het werken met resin vraagt echter om meer voorbereiding, zoals goede ventilatie en beschermende kleding vanwege de chemicaliën.


Welke printer is geschikt voor jou?
Voor terreinbouw is de filamentprinter vaak de meest praktische keuze vanwege het gemak en de lagere kosten per print. Daarentegen kun je met een resinprinter zeer gedetailleerd werk leveren, wat handig kan zijn voor specifieke elementen die extra precisie vereisen. Voor veel projecten kan een combinatie van beide technieken het beste van twee werelden bieden.


Tip!
Als je net begint, is het slim om te experimenteren met gratis bestanden van eenvoudige structuren voordat je complexe of betaalde ontwerpen probeert. Zo kun je de werking van je printer beter begrijpen en langzaam je vaardigheden uitbreiden.

WhatsApp Image 2025-03-02 at 16.04.18.jpeg 254.84 KB

 Conclusie

Vaak wordt een combinatie van 3D-geprint en handgemaakt terrein gebruikt. Dit levert niet alleen het mooiste, maar ook het meest flexibele speelveld op. 3D-geprinte terreinstukken kunnen eenvoudig worden verplaatst, zolang ze niet vast aan het bord zitten. Hierdoor kun je bij elke speelsessie een compleet nieuw bord samenstellen, wat zorgt voor variatie en herbruikbaarheid. Door handgemaakte elementen toe te voegen, zoals unieke rotsformaties of geverfde bodemplaten, creëer je een speelveld dat zowel dynamisch als thematisch samenhangend is.


Terrein is wat een miniatuurspel tot leven brengt! Een goed thematisch speelbord trekt je helemaal in de wereld van het spel en zorgt voor een meeslepende ervaring. Of je nu een episch slagveld, een verlaten ruïne of een futuristische stad creëert, de juiste terreinstukken maken het spel niet alleen tactischer, maar ook veel indrukwekkender en leuker om te spelen! 

Jur de Leeuw

Hi ik ben Jur! Ik hou me graag bezig met de communities binnen Spelkwartier.

Deel dit artikel

Laatste blogs over 'Miniaturen spel'

De prachtige miniatuur hobby Deel 2: Terrein

Miniaturen spel

Enkele maanden geleden begon ik deze blogserie over het bouwen en verven van miniaturen. Inmiddels i...
Jur de Leeuw - 2 maart 2025
Lees verder

Games Workshop Pre order

Miniaturen spel

Pre order je Gw stuf bij het spelkwartier en ontvang 15% korting
Richard Janssen - 22 februari 2025
Lees verder

De prachtige miniatuur hobby Deel 1: Bouwen & Verven

Miniaturen spel

De hobby van miniatuur wargaming biedt een schat aan prachtige ervaringen. Het stimuleert creativite...
Jur de Leeuw - 14 april 2024
Lees verder