Welkom bij de grootste spellenwinkel
van Arnhem en omgeving

Ga direct naar de webshop
Wolter Schaap

Deel 2: Wolters Top 100 (90-81)

20 april 2024 15:45

We hebben in onze speelkelder een hoop demo-spellen staan. Nu heeft een van onze medewerkers daar eens een lijst van opgesteld en naar aanleiding daarvan kwam het idee om een top 100 te maken. 

We hebben in onze speelkelder een hoop demo-spellen staan. Nu heeft een van onze medewerkers daar eens een lijst van opgesteld en naar aanleiding daarvan kwam het idee om een top 100 te maken. Mijn top 100 heeft voornamelijk zijn inspiratie van de spellen op deze lijst en er zullen zeker een paar spellen in missen (work in progress). Maar hier volgen de nummers 90-81: Dit zijn allemaal spellen die ik graag speel en meestal een cijfer tussen de 7 en 7.5 krijgen.


Nummer 90 

Perudo: Ik ken het spel in een oudere versie (genaamd Bluff) en het is een heerlijk makkelijk gok/push your Luck/ bluf spel. Je moet raden hoeveel van een getal gegooid zijn, maar je weet alleen maar wat je zelf gegooid hebt. De volgende speler moet of overbieden of de dobbelstenen opengooien en tellen. Zijn er meer, dan moet die speler 1 dobelsteen inleveren. Bij te weinig ben jij de sjaak. Wie als laatste overblijft, wint. Dit is typisch een spel waar het nooit bij 1 potje blijft en wat je kan blijven spelen zonder dat het veel breinkracht nodig heeft.

Nummer 89

Patchwork: Ik hou wel van puzzelige spellen. Bij patchwork ga je je dekentje aan elkaar puzzelen van de patches met verschillende vormen. De gein zit bij patchwork in de beurtvolgorde: De volgende speler is pas aan de beurt als hij minder knopen heeft op zijn dekentje. Dus als je tactisch speelt, kun je meerdere goede beurten achter elkaar krijgen.

Nummer 88

Keer op Keer 2: Keer op keer 2 is een beetje een kruising tussen yahtzee en bingo. Er wordt gegooid en de mensen die niet aan de beurt zijn mogen ook wat aankruisen, maar degene die aan de beurt heeft, heeft meer keuze. Bij KoK2 zijn zowel de kolommen als de rijen van belang, wat het wat uitdagender maakt als KoK1. Makkelijk uit te leggen, snel te spelen en je kan tenminste in andermans beurt wat doen.

Nummer 87

7 Wonders: Bij 7 Wonders is iedereen aan zijn beschaving aan het bouwen. De kaarten kunnen op verschillende manieren gebruikt worden, als wonder-onderdeel, geld of gebouw. Dit is HET spel voor een groter aantal spelers. Met 5, 6 of 7 man zijn er niet zoveel spellen die enigszins tactisch zijn en toch met een uur te spelen zijn. Het draften van de kaarten zorgt ervoor dat iedereen op hetzelfde moment aan het nadenken is, zodat downtime tot een minimum beperkt blijft.

Nummer 86

Battle stations:  Battle stations is het bordspel voor mensen die van langdurige campaigns houden waar je je karakter kan ontwikkelen, maar rollenspellen te open vinden. Het bordspel element is bij battlestations goed ontwikkeld, maar er is in sommige scenario’s zeker ook wel wat puzzelwerk te doen. Voor Gloomhaven en Frosthaven stond Battlestations een stuk hoger, maar de mensen waar ik Battlestations mee speel , speel ik nu de -havens mee. Het voorbereiden kost best een hoeveelheid tijd, maar het is echt een fantastisch spel om een campaign van mee te maken.

Nummer 85

Hive: Hive is een soort schaken zonder bord, maar met insecten. De spelers moeten proberen de bij van de tegenstander te omsingelen. Een speler mag in zijn beurt een nieuwe steen aan 1 van zijn stenen aanleggen (mag niet aan de tegenstanders stenen grenzen) of 1 van zijn stenen bewegen (en elk insect beweegt op zijn eigen manier). Het is wel een stuk korter als schaken en handzamer, maar geeft me wel het “schaakgevoel”.

Nummer 84

Catan Het Duel: De 2-persoons versie van Catan weet heel goed het handelselement te vervangen door het keuze-element. Ook bij dit spel krijg je elke beurt (ook in die van je tegenstanders) grondstoffen binnen. Maar bij Het Duel zijn er veel meer dingen om grondstoffen aan uit te geven die ook werkelijk wat doen in het spel.

Nummer 83 

Sushi Go: Weer een spel dat uitstekend met 5 man te spelen is zonder al teveel downtime. Elke speler probeert de juiste combinatie van sushi te verzamelen. Het draft mechanisme zorgt niet alleen er voor dat het spel lekker snel doorloopt, maar zorgt er ook voor dat het met minder spelers minder leuk is. Met 4 of 5 man is dit echter een leuke kort draftspel

Nummer 82

Castles of Burgundy: Open Draft, Dobbelen, gebouwen bouwen, What’s not to like? Het klinkt ingewikkeld, maar dat valt reuze mee. Alle verschillende spelmechanieken komen heel logisch samen wat het tot een erg leuk bouwspel maakt. 

Nummer 81

Wolven: Er zijn niet zo veel leuke veroverspellen, maar Wolven is er een van. Het is een prachtig uitgevoerd spel waar je niet alleen bezig bent je wolven over een zo groot mogelijk gebied te verspreiden, maar ook je roedel te verbeteren met meer snelheid en een groter aantal wolven. Pas wel op dat de alfa van je tegenstander niet jouw wolven overneemt!

Deel dit blogs artikel, kies je platform!

Over de ambassadeur

Wolter Schaap | community

Hallo, ik ben Wolter

Blood on the Clocktower

Geschreven door James Bamfield

De volgende tekst is in het Engels omdat het hier gaat over een spel waarbij de voertaal Engels is. 

Lees meer

2022 is voorbij gevlogen

Geschreven door Richard Janssen

Weer een jaar bijna voorbij, de laatste maand staat voor de deur.

Lees meer

Villagers

Geschreven door Wolter Schaap

Na verschillende malen het opgezet te hebben en weer afgebroken omdat we afgeleid werden door gezellige klanten was het vandaag rustig genoeg om met de stagiair en het andere personeel Villagers van White Goblin Games uit te proberen. 

Lees meer